Psychische klachten

ASS (autisme spectrum stoornis), ADD, ADHD, angststoornissen, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, stemmingsstoornissen, paniekstoornis noem maar op. Dit zijn allemaal psychische klachten. Maar ook werkstress, faalangst, burn-out en verslavingen vallen hieronder.

Psychische betekent ook wel geestelijk, niet lichamelijk. Psychische klachten zijn niet te zien bij jezelf of bij een ander. Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. Meestal spelen hier ook nog (grote) lichamelijke klachten een rol.

Verschillende psychische klachten staan vaak met elkaar in verbinding. Het kan heel goed zijn als je een autistische stoornis hebt je ook in een depressie kan raken.

Als je merkt dat het even niet gaat zoals het normaal gaat, praat er met iemand over die je vertrouwd! Ik dacht altijd ik los het zelf wel op maar dat werkt niet zo. Door te praten over de situatie kan het je erg opgeluchten zo hoef je de last niet alleen te dragen.

Ik kan het niet genoeg zeggen. Probeer je problemen bespreekbaar te maken, zodat anderen weten wat er in je omgaat en hier rekening mee kunnen houden.

Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal. Dat maakt ons allemaal bijzonder stuk voor stuk.